"Terwijl boeren hun toekomst zien verdwijnen, vult de Vlaamse regering het stikstofbad verder"

'Terwijl jonge boeren massaal zullen afhaken wegens het gebrek aan perspectief en zekerheid door het stikstofakkoord, blijft de Vlaamse regering het bad verder vullen door in de industrie wél vergunningen te verlenen', zegt Phille Renders, woordvoerder en voorzitter Groene Kring Antwerpen.

'Groene Kring, de grootste organisatie van jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen, is absoluut niet akkoord met deze aanpak van twee maten en twee gewichten en gaat daarom op woensdag 3 augustus met tractoren en een symbolisch bad naar de site van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven.

Sinds het stikstofakkoord eind februari werd voorgesteld, zijn de zorgen bij jonge boeren heel groot. Het akkoord offert de lansbouwsector helemaal op, maar voor de industrie blijkt er wel veel mogelijk te zijn.

Zo kreeg Ineos, dat nochtans een uitstoot heeft die gelijk is aan 100 gemiddelde melkveebedrijven, onlangs zijn vergunning van de Vlaamse regering.

De Vlaamse regering vult het stikstofbad dus verder, terwijl de boeren het moeten legen.

Daarom trekken de jonge boeren van Groene Kring naar de site van Ineos in de Antwerpse haven. Met een tiental tractoren en een symbolisch bad maken ze de burger en consument duidelijk dat de Vlaamse regering met twee maten en twee gewichten te werk gaat en plastiek blijkbaar boven voedsel stelt.'